Populatia satului Heresti a venit pe la sfarsitul secoluluial XVIII- lea din sudul Galitiei si nordul Bucovinei, din cauza persecutiilor religioase ale catolicismului. Incercarea de a-i face sa treaca de la ortodoxism la catolicism i-a facut pe acesti oameni sa paraseasca acele locuri in frunte cu preotul lor Herescu si s-au asezat pe teritoriul de astazi, aceasta noua asezare a primit numele de Heresti.
Prima biserica din Heresti a fost ctitorita pe la 1600 de catre Doamna Elina, sotia domnitorului muntean Matei Basarab. Aceasta a ars. Parintele Ioan Danila a obtinut in 1976 autorizatia pentru reconstructie.
Pentru a nu se întrerupe slujbele biserica noua a fost efectiv zidita peste cea veche; aceasta fiind demontata dupa finalizarea lucrarii.
Timpul scurs de la prima cazma sapata la fundatie si pana la ultimul cui de la acoperis a fost de 16 luni, vreme în care întreaga comunitate nu a avut alta activitate mai importanta. Barbatii erau prin rotatie în echipa de 30 de oameni care lucra 24 de ore din 24, femeile, tot prin rotatie asigurau hrana muncitorilor, iar copiii, dupa ce terminau scoala, tot acolo se opreau.
Am avut placerea de a vorbi cu parintele Podaru Mihaita. El mi-a povestit istoria bisericii si mi-a spus si ce imbunatatiri se vor aduce acesteia, cum ar fi repictarea interioara si varuirea exteriorului. Tenta aurie a picturilor proaspat refacute da un aer cald incaperii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu